Selamlar herkese. Gktq bana taleworlds'te yayınlamış olduğum piyade rehberi üzerinden tebrik edince, aklıma birden eski günlerim geldi. Ben de neden rehber çevirmeye devam etmiyorum dedim, ve harekete geçtim. Artık düzenli aralıklarla crpg rehberlerini çevirmeyi ve burada yayınlamayı düşünüyorum. Kendi eklediklerimi belirtmek için kahverengi ton kullanacağım.Rehber zagibu'ya ait olup orjinalinden çevrilmiştir. Orijinaline buradan ulaşılabilir * * *
Zaten halihazırda mükemmel bir savunmacı kalkanlı rehberi var (henüz çevrilmemiştir). Şimdi, ben de çift el ve gönderli silah oynadıktan sonra kılıç-kalkana geçtim, ve kendi izlenimlerimi yazmanın iyi bir fikir olduğuna karar verdim. Bu rehber, diğer kalkanlı oyuncuların da katkılarıyla, bir ofansif kalkanlı rehberi olacak.
Herşeyden önce, eğer level 25'ten önce iyi bir K/D oranına sahip olamazsanız
hüsrana uğramayın. Belki sadece ben öyle tecrübe ettim, ancak level 25'e gelene kadar büyük oranda etkisiz ve işlevsizdim. Bir çift elli olarak, genelde level 12-15 civarı bile şov yapıyordum; yani büyük ihtimalle kabahat bende değildi.
KARAKTERŞimdi, tek elli&kalkan oynayacaksanız,
hem savurma hem hareket olarak yeterli hıza sahip olmak çok önemli. Sonuçta, 2el/gönderli kullanıcıların (bundan sonra "2elci" diye geçecektir) size spam atmak ve kick yemek gibi bilimum iğrenç taktiklere mağruz kalmak istemezsiniz. Öyle ya da böyle, kaçak dövüşen agility oyuncularına yetişebilmeli ve vuruşunuzu rakibe indirebilmek için kılıcınızı yeteri kadar hızlı savurabilmelisiniz. Eğer savaşı fazla uzatırsanız, kalkanınız kırılır ve karakteriniz güçsüz bir 2elci oyuncusuna dönüşür (manuel blok, kısa silah erimi, daha hafif silah ve daha az hasarı olan).
Benim tavsiyem şudur:
15 AGI, 5 shield, 5 athletics ve 5 weaponmaster. Bu meblağ, bu söylediklerimi takriben kulağa biraz az gibi gelebilir. Bu kadar agility'nin yeteri kadar hıza sahip olmanız için yetmesinin sebebi, benim aynı zamanda daha hafif ekipman ile yola çıkmanızı tavsiye etmemdir. 15-16kg'dan fazla olmaması makbuldur, ki buna kılıç ve kalkan ağırlığı da dahildir.
Zırhınıza itimad etmeyin, kalkanınız sizin zırhınızdır! Eğer 2elciler ile aynı zırhı giymek istiyorsanız, onlardan daha fazla agility'ye ihtiyacınız olacaktır, çünkü kalkanınızın getireceği ekstra ağırlık sizi daha fazla yavaşlatacaktır.
15 agility, aynı zamanda daha fazla strength'e sahip olabileceğinizin habercisidir. Ben şahsen, 24 STR, 8 powerstrike kullanıyorum. Bu gelişim, Ironflesh olmadan, genelde tek vuruşta ölmeyeceğim kadar, ekstra can ekliyor. Bu Aynı zamanda vuruşlarımın da gerçekten can yaktıkları anlamına geliyor.
Saldırgan meyilli bir karakterde, yüksek hasara sahip olmak önemli. 8 Powerstrike ile genellikle kafalarına kafalarına vurduğum hasımlarımın çoğunu 2 vuruşta yere serebiliyorum, ki genellikle 1 vuruş yeterli oluyor. Aynı zamanda yüksek powerstrike, zırhtan sekmeleri de büyük oranda engelliyor.
Çevirenin notu:Yazar burada bahsetmemiş ancak tahmin edilebileceği üzere (ve son değişiklik ile oyunun web sitesinde belirtildiği üzere) STR'e verilen her puan toplam ağırlığın hızınıza olan etkisini azaltıyor. Burada belirttiğim sadece yürüyüş hızınızdaki değişim, ağırlığın weapon proficiency'e yaptığı etki değil.
Karakter kurulumları
Level 30 (4 420 577 xp)
Strength: 24
Agility: 15
Hit points: 59
Skills to attributes: 8
Ironflesh: 0
Power Strike: 8
Shield: 5
Athletics: 5
Riding: 0
Horse Archery: 0
Power Draw: 0
Power Throw: 0
Weapon Master: 5
One Handed: 146
Two Handed: 1
Polearm: 1
Archery: 1
Crossbow: 1
Throwing: 1
Aemaelius ve firmitas'tan alternatif kurulumLevel 30 (4 420 577 xp)
Strength: 21
Agility: 15
Hit points: 70
Skills to attributes: 2
Ironflesh: 7
Power Strike: 7
Shield: 5
Athletics: 5
Riding: 0
Horse Archery: 0
Power Draw: 0
Power Throw: 0
Weapon Master: 5
One Handed: 146
Two Handed: 1
Polearm: 1
Archery: 1
Crossbow: 1
Throwing: 1Bu kurulum, biraz saldırgan kuvvetten fedakarlık yapar ve hayatta kalma oranınızı arttırır. 59 can puanı yerine, 70 can puanınız olur; ki bu da kafadan alınan darbeler hariç tek seferde kolay kolay ölmeyeceğiniz anlamına gelmektedir. Daha az Strength, ayrıca
daha az ağırlık taşıyabileciğiniz anlamına gelmektedir. Bu vesileyle ekipman ağırlığınızı biraz daha azaltmanız gerekmektedir, ki en rahat ettiğiniz ayarı bulana kadar. Kendim adına konuşmam gerekirse, ben bu kurulumu çok fazla sevmiyorum. Çünkü ekstra can puanı bir sürü durumda işe yaramıyor, çünkü bir kere darbe aldınız mı zaten büyük ihtimalle zaten içinden çıkamayacağınız bir durumda oluyorsunuz (büyük ihtimalle sürpriz saldırıya maruz kaldığınızda veya etrafınız sarıldığında). Gene de, takım arkadaşlarınızın yaptığı hatalara karşı veya okçulara karşı biraz işe yarayabilir. Ancak genel kural olarak
kalkanınız bütün hasarı almalı, ve siz, hiç.
Çevirenin notu: Benim kanaatimce, ilk kurulum daha fazla uyumsallık sağlamakta. Çünkü 11 can puanı yabana atılacak bir durum değil ve yazarın bahsettiği gibi sürpriz durumlarda bir darbe yeseniz bile hızlı bir şekilde toparlanmak genel oranda mümkün olabiliyor. Diğer bir kanıma göre, kalkan menzilliye karşı işlevsel bir çözüm ancak her zaman yeterli olan bir çözüm değil. Bazen ne yaparsanız yapın bir şekilde rakip okçular tarafından vurulabiliyorsunuz, özellikle de birden fazla gruba ayrılırlar ve çapraz ateşe maruz kalırsanız. Ayrıca, ilk kurulumun diğer bir avantajı da ekstra can vesilesiyle ağır bir zırh giyerek, istediğiniz zaman saldırgan kalkanlı oyuncusundan, savunmaya dayalı kalkan oyuncusuna geçebiliyor oluşunuz. Elbette ki ilk kurulumun bir diğer avantajı da hatalara karşı daha affedici olabilmesi. Ki bu, acemi oyuncular için gayet yararlı olabilir.
EKİPMAN SEÇIMIZırh konusunda zaten hafif zırh kullandığımı belirtmiştim. Benim giysilerim Skullcap, Padded Jack, Leather Gloves ve Leather Boots'dan oluşuyor. Aynı zmanda daha ağır parçalar içeren bir zırh setim de var ki; bu set Mail Coif, White Tunic Over Mail, Mail Mittens ve Mail Chausses'den oluşuyor, ancak bunlar beni epeyce bir yavaşlatıyor. Nadiren kullanıyorum.
Kalkan olarak, seçimim
Heavy Heater Shield'dan yana. Bu kalkanı tercih etme sebebim, gözüme hoş görünmesi. Yoksa tercihe göre
Knightly Kite veya
Elite Cavalry Shield gibi daha hafif bir kalkan kullanılabilir. Veya, daha geniş alanı koruyacak bir
Huscarl's Shield da tercih edilebilir. Normandiya kalkanları da gayet güzel özelliklere sahip, eğer görünüşünden hoşlanıyorsanız kullanılabilir. Açıkçası ben genel olarak bütün kalkanları gayet kullanışlı ve düşmanları yeterli süre oyalayacak kadar dayanıklı buldum, elbette ki balta tipi silahlara karşı savaşmadığınız durumlarda. Zaten eğer
Steel Shield veya
Heavy Board Shield kullanmıyorsanız karşınıza bir baltacı hüseyin çıkma durumunda, kalkanınızı sırtınıza takıp savaşmanız en mantıklısı olacaktır. Ancak böyle bir durumda zaten defansif kalkanlı rehberini okumanız sizin için daha hayırlı olur.
Çevirenin notu:Şahsen ben burada es geçilmiş özel bir kalkan tipine değinme ihtiyacı hissettim. Bucklerlar, yani mevcut olan Steel Buckler ve Round Steel Buckler... Şahsımın fikrine ve tecrübesine göre, bu kalkanlar kalkan olmaktan çok, manuel bloğun biraz geliştirilmiş versiyonu gibiler. Eksikleri 5 shield yeteneğiyle çok uzun süre dayanamamaları. Ancak zaten onları kullanan kişinin onları uzun süre dayanacak bir kalkan olarak düşünmemeleri gerek. Elbette ki 5 shield yeteneği bu kalkanları biraz kullanışsız yapsalar da, bence saldırgan bir oyuncu stiline uyacak bir yapıları var. Çok hafif ve çok hızlı olmaları (hızları neredeyse manuel blok kadar hızlı sayılabilir) sebebiyle bence denenmeliler. Uzun bir savaşta er ya da geç kırılacakları için, kullanacak kişilerin manuel bloğu iyi olmalı. Dahası yerine göre okçulara karşı ayaklarını veya kafasını zamanında kapatabilecek kadar iyi reflekslere sahip olmalı. Belirtelim ki bucklarlar 0 slottur. Siege veya rageball'da kulanılabilirler veya denenebilirler.
Silah olarak, ben genelde ya
Knightly Arming Sword ya da
Military Pick kullanıyorum. İşin doğrusu bazıları benim kullandıklarımdan daha iyi, ancak doğrusunu söylemek gerekirse
aslında çoğu kılıç gayet güzel, ki bu tercihinize ve aldığınız verim oranına kalmış bir şey. Ben genellikle Avrupai tarzdaki kılıçları tercih ediyorum.
Military Cleaver,
Shashka,
Elite Scimitar gibi kılıçlar batırma saldırısından yoksundurlar; ki bu kullananın durumuna göre iyi veya kötü bir şey olabilir. Bazen çok yakındaki bir hedefe doğru kazara yapılımış bir batırma saldırısı sizin sonunuz olabilir. Çünkü batırma saldırısı yaptıktan sonra toparlanmak diğer saldırılara göre biraz daha zaman alır, ve ne yaptığını bilmeyen biri büyük ihtimalle batırma saldırısı yapınca saldırı rakibin zırhı tarafından sektirilecektir.
Kılıç dışı silah olarak da,
Military Pick,
One Handed Battle Axe ve
Military Hammer'ı önerebilirim. Pick (
türkçesi nacaktı sanırsam), zırhlı hedeflere karşı yüksek hasar kabiliyetine sahiptir, Balta rakip kalkanlıların kalkanlarını eritmede harikadır ve çekiç de rakibi yere sermede işlevlidir. Eğer
Military Hammer'ın çok yavaş olduğunu düşünüyorsanız, size
Iberian Mace'i önerebilirim. Elbette ki bütün tek elli silahlar 1 slot yer kapladıkları için birden fazla çeşit ile yola çıkabilirsiniz ve duruma göre hangisi uygunsa o anda onu kullanabilirsiniz. Sadece toplam ağrılığınıza dikkat etmeniz yeterli.
Bildiğim kadarıyla bir sürü 1elci
Steel Pick veya
Warhammer kullanıyor. Ancak benim naçizane fikrime göre,
bu silahlar biraz fazla kısa. Ki bu da ya vuruşlarınızı ıskalayacağınız (ki bu sizin ölüm sebebiniz olur) ya da rakibinize vurabilmek için onun çok yakınına girmeniz gerektiği anlamına gelmektedir. Bu tarz bir oynayış stili dolayısıyla büyük ihtimalle etrafınızda olan gelişmeleri daha zor takip edebilir olursunuz. Ayrıca rakipten gelebilecek bir tekmeye karşı da çok daha dikkatli olmanız gerekmektedir. Son olarak da, bu duruma ilişkin diğer bir dezavantaj da ne kadar rakibe sokulursanız sokulun onların bir şekilde size iki kez üstüste vurabilecek kadar uzaklaşabilecekleridir, ki hiç şüphesiz bu kalkanınızın daha fazla darbe alacağı ve daha çabuk kırılacağı demektir.
Açıkçası ben bu tarz silahları kullanmaya çalıştım ancak, uzun silahlarla olduğumdan daha az etkili olduğumu gördüm. Elbette ki her şey denemeye değer. Sonuçta kısa olmalarının dezantajlarını zırhlıymış giysiymiş dinlemeden yüksek hasar verebilmeleri ile kapatabiliyorlar, ki özellikle heirloom puanı kullanılmış olanları. Benim etkili olabilmem için, 70cm asgari boy idi (biliyorum penis şakaları geliyor).
Çevirenin notu:Benim bu konuda yapabileceğim önerilerim ise kısa silahların genellikle siege'de çok daha kullanışlı olduğu. Savaşta uzun ve ağır bir kılıç, örnek vermek gerekirse Knigthly Arming Sword ve Nordic Champion's Sword ve Arabian Cavalry Sword meydan muharebesi için gayet güzel tercihler. Kuşatmalarda ise kısa silahlar ve batırma odaklı silahlar ile güzel iş yaptığımı bilirim. Benim yazarınkilere ek olarak önerebileceğim silahlar ise; eğer batırma seviyorsanız Long Espada Eslavona ve kısa silah seviyorsanız Scottish Sword ve Italian Falchion. Özellikle Italian Falchion çok az kullanılan ancak çok güçlü bir kılıç. Niuweidao da çok güçlü bir kılıç ve biraz daha uzun. Aynısı Broad Short Sword ve Scottish Sword için de geçerli.
Heirloom yani diğer bir deyişle yadigar meselesi bütün 1el silahlar için çok önemli. Çünkü 2el silahlarla karşılaştırıldığında hasarları çok daha az. Bir silahın ustaişi olup olmaması bir hedefi 2 veya 3 seferde öldüreceğinizde belirleyici faktör olabilir. İsterseniz cRPG hasar ölçer'de deneyebilirsiniz. Ayarları: 24 str, 8 ps, 140 wpf, 30-37 cut ve rakip zırhı da 40-45 armor civarında tutup deneyebilirsiniz. Toplamda iki vuruş için 50 yahut 65 hasar arasında değişim gösterdiği görülüyor.
http://infinitum.dyndns.org/crpg/calc.htmİkincil silah olarak, yanınıza
crossbow ve bir sadak steel bolt almayı düşünebilirsiniz. Hiç arbalet yeteneğine hiç vermemiş olmamanıza rağmen, gayet kullanışlı olabiliyorlar ki bu özellikle siege için doğru. Genellikle arbalet'e puan vermek istiyorsanız bile çok fazla puan vermeyi tavsiye etmem çünkü, 1el beceriniz 130'dan düşükse katana kullanıcıları sizi spamlayabilirler.
Diğer bir ikincil silah ise, özellikle süvari haritalarında,
herhangi çeşit bir mızrak.
Pike kullancaksanız...Çevirenin notu:Bu kısmı kaldırdım çünkü pike ve long spear artık 3 slot gerektiriyorlar. Büyük bir ihtimalle pike veya long spear almasanız daha hayırlı olur. Ancak şunu unutmayın ki ashwood pike, long awlpike gibi silahları elinizde taşımanız gerekiyor. Yani üstünüzde taşıyamıyorsunuz silah değiştirdiğiniz anda yere düşüyorlar. Kanımca awlpike veya war spear iyidir. Ayrıca huscarl shield 2 slot ister, yani büyük bir ihtimalle huscarl shield kullanıyorsanız ikincil silah kullanamazsınız.
İkincil silahlar sizin için aynı zamanda ekstra ağırlık da demektir. Ya savaşa girmeden önce yere düşürmeniz, ya da ekipmanınızı baştan buna göre planlamanızı salık veririz.
Ekipman
Zırh: 7-10 kg'ın altında her şey (4 parçanın toplamı). Tarzınıza göre seçim yapın, korumaya değerine göre değil.
Kalkan: Knightly Kite/Heater, Heavy Kite/Heater, Elite Cavalry, Huscarl's or the (Heavy) Norman Shields
Kılıçlar: Knightly Arming, Nordic Champion's, Elite Scimitar, Scimitar, Arabian Cavalry, Military Cleaver, Shashka
,* Niuewidao, Long espada, Broad short sword, Italion Falchion* ve dahası
Diğer Silahlar: Military Pick, (Broad) One Handed Battle Axe, Military Hammer or Iberian Mace,
*Flanged Mace (zor görünürlüğü itibariyle)*TAKTIKLERŞimdi, kalkanlı oyuncular için bazı taktikler:
- Unutmayın ki, otomatik bloğa sahipsiniz: kullanın. Düşman gruplarına bir koçbaşı gibi dalın, aralarında daireler çizin ve takım arkadaşlarınızın onlara arkadan işlerini bitirmelerini sağlayın. Bunu yaparken ölebilme riskiniz var, ancak bu taktik aslında savaşların kazanılmasını sağlıyor. Ayrıca otoblok özelliğinizle belli bir duvarı kırmaya çalışırken (durma anında) onları rakip oklardan koruyabilirsiniz. Eğer rakip menzilli birim, yukarıdan bir açıyla ateş açıyorsa, onun takım arkadaşınızı indirmesini engellemek için zıplamayı unutmayın.
- Yürümeye devam edin. Özellikle sıkışık durumlarda, yürümeye devam ederseniz, bir grubun ikinci sırasındaki bir düşman size vuramaz. Tahmin edilebilir olmamaya ve belirli aralıklarla yön değiştirmeyi unutmayın. Normal daireler çizmeyin, yoksa nereye yürüyeceğinizi tahmin edebilirler.
- O lanet rakip menzilli düşmanları kalkanınızla toslattırın. Eğer menzilli bir düşmana kalkanınız kapalı toslarsanız, onları tökezletmiş olursunuz, böylece belli bir süre atış yapamazlar. Onları tökezletmeden vurmaya kalkarsanız, gardınızı (kalkanınızı) indirmiş olursunuz ve büyük bir ihtimalle deneyimli olan oyuncu karşısında headshot yersiniz.
- Feintlere kanmayın. İyi 2elciler sizi savaşın ritmine (vuruş-blok-vuruş-blok) alıştırmaya, sonra da Feint (vuracakmış gibi yapıp, vuruşunu geri çekmek. Türkler arasında bilinen adıyla "fake") yaparak bu ritmi bozmaya çalışırlar. Rakip oyuncunun saldırısının, sizin kalkanınıza çarpma sesini duymadan savunmanızı asla bozmayın.
- Etrafınızdan dolandırtmayın. 1'e 1 durumlarda bile, rakip piyade sizin etrafınızda dönerek kalkanınızın arkasından vurmaya çalışacaktır. Eğer Huscarl kalkanı kullanmıyorsanız, yanlarınızdan hasar alma riskiniz daha da yüksek demektir. Dikkatli oynamazsanız, canınız acır benden söylemesi.
- Tekmelere karşı tetikte olun. Er ya da geç, büyük ihtimalle usta oyuncular, sizi tekmelemeye çalışacak. Tekme yeme durumundan, yan manevralar yaparak kurtulabilirsiniz. Özellikle birine doğru bodoslarken, ona tam varmadan önce sağ veya sol tarafa çekildiğiniz vakit büyük bir ihtimalle sadece tekme yemekten kurtulacaksınız. Aynı zamanda onun gardını alamayacağı kadar etrafından dolanmayı başarabilirseniz, rakibinize bir vuruş şansı elde etmeniz işten bile değil!
Geripedal çekin ve yana kaçılın Agresif oyunculara karşı çarpışırken, önce geripedal yapın, yani geri geri gidin. Sonra birden yanlamasına manevra yapın. Eğer rakibiniz zamanında hızını alamazsa, acımayın, saldırıya açık olan yan tarafından darbeyi indirin. Tıpkı Judo gibi, onların kuvvetini onların dezavantajı olarak kullanın.
Siz de çoğunluğa göre kısa bir silah kullandığınıza göre, bu tarz bir duruma düşmemeye dikkat edin. Özellikle steel pick gibi silahlar kullanıyorsanız...Her zaman arkadaki daha az dikkatli oyuncuya saldırın. Eğer aynı anda iki veya daha fazla rakiple düello ediyorsanız, öncelikle geripedal yapın. Etrafınızı sarmaya çalışacaklar, ama yeterince hızlı olduğunuz için, geripedal ve ayak oyunları yaparak onlardan kaçınabilirsiniz. Eğer bunu doğru bir şekilde uygularsanız
(ki düşünüldüğü kadar zor bir şey, kesinlikle değil) bir tanesi size vurabilirken, diğerinin/diğerlerinin vuruş mesafesi dışında kalacaksınız. Öncelikle aralarından birinin kalkanınıza vurmasını bekleyin, sonra aniden kendinizi düşmanların arasındaki boşluğa doğru fırlatın ve arkadaki size vurmak için yanıp tutuşan rakiplerden birine darbeyi indirin. Ve hasmınıza indirdiğiniz bu darbeden sonra hemen, gene rakiplerinize dönün ve aynen geripedal yapmayı tekrarlayın. Sonra tekrarlayın. Bu, hemen hemen 90% oranında işe yarar ve aynı rakiplere rahatlıkla birden kez uygulanabilir.
Unutmayın ki, kalkanlı, birden fazla oyuncuya karşı düello yapmak için en uygun sınıftır. Eğer kalkanlı oynamak istiyorsanız, kalabalıkla nasıl başa çıkacağınızı şu veya bu şekilde öğrenmeniz akıllıca olur.- Darbelerinizi çeşitlendirin. Sabırlı olun. Manuel Blokta çok usta oyuncular bile, zaman zaman bir iki vuruş kaçırırlar. Eğer vuruşlarınızı çeşitlendirirseniz, elbette ki şansınızı arttırmış olursunuz.
Bunun için 4 vuruş tarzının her birinde ayrıca ustalaşmanız, elzem olmasa da iyidir.Çevirenin Notu:Buradaki bir iki kısmı gerekli bulmadığımdan, ve kanımca çok doğru olmadığından çevirmemeyi uygun gördüm.
- Feint Kullanın. Özellikle karşı kalkanlılara karşı kullanın,
çünkü bir kalkanlının geliştirmesi gereken en önemli beceri zamanlamadır. Vuruş-blok-vuruş-blok ritmi rakiplerinizi rahatlatabilir. Rakibi hazırlıksız yakalamak için, ritmi feint kullanarak kırın! Kalkan kullanmayan rakiplere karşı, sol feint -> yukarıdan vuruş güzelce iş görür. Genel olarak, bir çok oyuncu yanlardan yapılan vuruşları engelleyemediği gibi yukarıdan vuruşları da engelleyemez. Bir diğer bir feint kombosu ise, bilerek havayı dövüp hemen ardından ikinci hamleyle darbeyi indirmektir. Bir çok oyuncu genel olarak ilk vuruşunuzu engellemeye hazırdır, sonrasında sizin kaçırdığınızı gördüklerinde sürprize uğrarlar ve size gecikmeli vuruş yapmaya çalışırlar. İşte burada eğer rakibiniz yeterince geç kalmışsa, ikinci yaptığınız hamle onunkinden önce olacaktır. Biraz riskli bir taktiktir, ki özellikle asla blok yapmayan ve ellerindeki silahı deli gibi sallayanlara karşı. Böyle bir durumda onlar direk sizi mıhlayacaklarından, denemeyiniz.
- Baskıyı arttırın. Eğer bir rakipten nicelik olarak, yani sayıca üstünseniz, sıkça kalkanınızla rakibin üzerine yürüyün. Saldırı hamlesi yapmayın. Rakibin saldırılarını engellemek üzerine yoğunlaşın, ki bu arada takım arkadaşlarınız çemberi iyice daraltsınlar. Takım arkadaşlarınızdan biri darbeyi rakipten birine indirdi mi, siz de acımayın, art arda sümsüğü koyun.
- 4 farklı vuruş çeşidini öğrenin. 4 Farklı vuruş tarzında ustalaşmak, kazanabileceğiniz en önemli becerilerden birisidir. Öncelikle belirtmek isterim ki, aşağıda bahsedilenler sadece tek elli silahların kullanımı konusunda geçerlidir. Gönderli silahlar ve 2elli silahların vuruş çeşitleri farklıdır ve aralarında benzerlik yoktur.-Sol vuruş en kısa erime sahip vuruştur, ancak en hızlısıdır ve kafaya vurma şansı yüksektir.
Genelde rakip çok yakınızda olduğunda kullanması büyük avantaj verir. Özellikle feint içeren kombolarda kullanmak mükemmel sonuç verir. Ayak oyunlarını doğru kullanabilirseniz, rakibinize neredeyse anında vurabilirsiniz. Acemiyseniz en sık kullanmanızı tavsiye edebileceğim saldırı biçimidir.-Yukarıdan vuruş, kafaya vurma şansı en fazla olan vuruş çeşididir dolayısıyla en yüksek hasar potansiyeline sahiptir denilebilir. Hafif kafalık zırhı giyen rakiplere karşı kullanırsanız, vurabildiğiniz takdirde büyük bir ihtimalle onu tek darbede yere serersiniz.
-Sağ vuruş, şaşırtıcı derecede yüksek bir erime sahiptir ancak büyük ölçüde yavaştır. Eğer düzgün zamanlamazsaız, rakibin üstünden sekebilir.
Erimi o kadar uzundur ki, doğru ayak oyunları ve zamanlama uygularsanız, menzil dışında olduğunu sanan rakibe beklenmedik bir darbe indirebilirsiniz. Sağ vuruş kullanması sol vuruşa göre çok daha fazla maharet ister. Bu yüzden acemiyseniz başlarda kullanmaktan uzak durmanızı salık veririm.-Batırma saldırısı kullanımı alttaki bölümde incelenmiştir.
- Eğer batırma saldırısı olan bir silah taşıyorsanız, bunu değerlendirin. Batırma saldırısı düelloya başlamak için güzel bir hamle olabilir. Genelde 2elciler ilk vuruşu kendilerinin yapmalarını, ve sizin de onun hamlesinizi savuşturmanızı beklerler. Dolayısıyla iyi bir zamanlamayla, onları şaşırtabilirsiniz. Ayrıca, daha fazla erim kazanmak için batırma saldırısını zıplamayla beraber kullanabilirsiniz. Bu şekilde, rakibin kafasına vurmanız da takriben kolaylaşır; ki bu da genelde tek vuruşta rakibe mortu çektirtmek ya da diğer bir deyişle onu evrenin 7 boyutuyla birden tanıştırmak demektir. Batırma, genelde riskli bir hamledir. Çünkü eğer dikkatli zamanlanmazsa, rakibe hasar vermeden üzerinden sekme şansı çok fazladır. Rakiple aşırı yakın temasta, batırma saldırınızı başka bir yöne bakarak başlatmak ve sonrasında saldırıyı rakibe doğru yönlendirmek doğru bir kullanım tekniği olacaktır.
Manuel bloklamayı unutmayın. Eğer iyi bir oyuncu ile karşı karşıya iseniz, kalkanınızı sırtınıza takıp dövüşmek size güzel bir alıştırma sunacaktır. Bir kalkanlı olarak bile, manuel bloğa ihtiyacınız olacak. Kalkanınız sizi baltalara, hatta normal 2elli silahlara karşı bile karşı uzun bir süre dayanamayacak ve kırılacak. Sonuçta neresinden bakarsanız bakın, kalkanınız sıklıkla kırılacak. O yüzden manuel blok yapmayı bilmiyorsanız bile, alıştırmalara şimdiden başlayın.
- Süvari sizin zayıflığınız. Üzerinizde sadece kısa erimli silahlar, ve hafif zırh olacak. Bir süvari haritasında, mümkünse mızrak taşıyan takım arkadaşlarınızla gruplaşmaya çalışın. Hatta mümkünse arkadaş olun. Aslında kör numarası yaparak rakip süvariyi kendinize ve takriben mızraklıya doğru çekme gibi bir ali cengiz oyunu da yapabilirsiniz. Ancak eğer yalnız iseseniz, kargıcılara karşı açık hedefsiniz.
Sonuçta rakip süvarinin elinde, biri bloklanamayan iki saldırı çeşidi var. Büyük ihtimalle önce size kargıyla vurmaya çalışacak, sonra da atıyla çarpacak. Bu sayede yavaş yavaş canınızı emecek. Bu tarz durumlar için yanızda bir mızrak bulundurmanız faydalı olacaktır.
Eğer akıl oyunlarında başarılıyım diyorsanız, bir şekilde rakip süvarinin darbelerinden yana çekilme ve zıplama kullanarak onu kandırabilerek hayatta kalma ihtimaliniz var. Hatta eğer bu işte gerçekten iyiyseniz, atına darbe indirme şansınız var.- Kısa erim, bazen büyük bir avantaj olabilir. Elbette ki dar koridorlarda, kısa erim rakibinize karşı avantaj sağlamanıza yardımcı olacaktır. Bu gibi durumlarda, eğer rakibin vuruşunun bir engele takılacağını gördüğünüz anda hiç çekinmeden saldırın. Bu avantajı zamanında kullanabilmeye alışmak biraz zaman alabilir, o yüzden hemen pes etmeyin. Ayrıca kısa erim en çok savaşın karmaşasında çok büyük işe yarar. Eğer dikkatli biriyseniz, savaş alanında hemen hemen hiç bir dostunuza vurmazsınız. Ayrıca bazı oyuncular rakiğ kalabalığa daldıkları zaman düşmanlarının tk atmaktan korkacağı için vuramayacaklarını, yani kendilerinin emniyette olacaklarını düşünürler. Eğer düşmandan biri böyle bir şeyi avantaj olarak kullanmaya çalışırsa, siz kolay kolay tk atmayacağınız için rakibi oracıkta şişleyebilirsiniz. Eminim ki hem düşman, hem de takım arkadaşlarınız neye uğradıklarını şaşıracaklar. Deneyimlerime dayanarak konuşmak gerekirse, ben italian falchion'u en çok bu gibi durumların en çok oluştuğu siege'de kullanmayı sevdim.- Unutmayın ki bir kalkanlı her zaman savunma oyuncusudur. Hemen hemen eminim ki, bu bilginin eksikliği bir çok kalkanlı oyuncunun 2elciler karşısında tuzla buz olup hayal kırıklığına uğrama sebebidir. Sonuçta öyle ya da böyle, saldırgan veya savunmacı olarak da adlandırılsa bir kalkanlının gücü her zaman için savunmada yatar. Sonuçta, bu rehber de aslında savunmayı saldırı biçimi olarak nasıl kullanmayı öğretmektedir. Diğer bir deyişle, kalkan bir silah olarak nasıl kullanılır'ı öğretmektedir. Eğer gerçekten taarruz etmek istiyor, ancak bunu yaparken yaralanmayı çok fazla umursamıyorsanız 2elci olmak sizin için daha uygundur. Aksi takdirde aynısını kalkanlıyla uygulamak istediğimizde, elimizde hareket kabiliyeti sınırlı, hasar kabiliyeti sınırlı, çabuk ölen, daha düşük statlara sahip olan güçsüz bir savaşçı elde ederiz. Kalkanlı oynamak, farklı düşünmeyi gerektirir. Bu düşüncenin özü de savunma potansiyelinin saldırıya çevrilebilmesinde saklıdır.Bir ekleme olarak Arkonor'un rehberinden tek elli silah erimleri1 elli :
+40 Batırma
+30 Yukarıdan vuruş
+40 Sağdan vuruş
+15 Soldan vuruş
Evet beyler benden bu kadar. Eminim ki daha emektar oyuncuların daha farklı görüşleri ve fikirleri vardır, ve ben de onları dinlemek için can atıyorum. Sonuç olarak, bir kalkanlı olarak öğrenmiş olduğum en önemli şeyi tekrarlamak istiyorum:
Kalkanınız sizin zırhınızdır. Ve unutmayın ki aynı zamanda o bir silahtır da. Çekingen tavırlı kalkancılardan daha acınacak bir şey yoktur.Teşekkürler Camaris. Şemşirleri hatırlattığın için, onları her zaman unutuyorum çünkü görünüşlerini sevmiyorum
Teşekkürler Fluffy_Muffin. WPF'lerdeki karışıklığı düzelttiğin için
Teşekkürler Aemaelius ve firmitas. 21/15 kurulumunu önerdikleri için.
Teşekkürler Spawny. Süvariye karşı olan zayıflıktan bahsettiği için.
Teşekkürler Mala. Süvariye karşı mızrak alma çözümünü önerdiği için.
Teşekkürler Aemaelius. İkincil silah olarak arbalet alma fikri için
Teşekkürler rustyspoon ve Trikipum. Çeşitli katkıları için.
Teşekkürler Rhygar666. Kısa silahların diğer bir dezavantajından bahsettiği için.
Teşekkürler SgtTeeth. Formatlama tavsiyesi için.
Teşekkürler dangah. Kalkanların ne kadar toslatımtırak olduklarını söylediği için.
Ve sanırım ben de bir teşekkürü hakettim