Evet bu rehber de bitti. Orjinalini okuması gayet zevkli olan bu rehberi çevirirken, umarım bu yanını düzgün muhafaza edebilmişimdir.
Elbette ki ben de flamberge'i, flamberger olsun amaçlamadığım 24/15 kurulumuyla denemiş biri olarak kendime göre de bir şeyler söyleme ihtiyacını hissettim. Öncelikle RandomDude'un oynayışını da görmüş biri olarak söyleyebilirim ki, rehberde bazı önemli noktaların yeterince altı çizilmediği düşüncesindeyim. Sonuçta RandomDude gördüğüm kadarıyla gayet başarılı bir oyuncu, ancak bu rehberde açıklamayı büyük ihtimalle unuttuğu bazı noktalar var. Sonuçta gerçekten incelediğimizde, rehberin aslında kimsenin söylemediği pek bir şey söylediğini pek görmüyoruz.
Öncelikle belirtmeliyim ki RandomDude 18/21 kurulumu ile oynadığını söylüyor, ve giydiği zırh da milanese plate gibi oldukça ağır bir zırh. Eldivenleri, kaskı ve ayaklığı da ondan aşağı kalır yanları yok. Dahası Zırhın bütün parçaları ve Flamberge'in kendisi de +3, yani ustaişi. Bu da kullanana karşı yapılan bir çok saldırının geri sekeceği anlamına geliyor. Yani Flamberge kullanmak biraz fazla ofansif oynamak gerektiriyor, ki çoğu zaman blok yapmaktan çok elinizdeki flambergi ustalıkla oradan oraya savurmak ve çokça spam yapmak anlamına geliyor. Yani önemli noktaları çizmemde fayda var:
Ağır zırh giymeli ve bunun avantajlarını çokça kullanabilmelisiniz. Bunun için de en çok Spama başvurmalısınız. Dahası göğüs zırhı+eldiven+Flamberge'iniz +3 olmadan O KADAR da kullanışlı bir stil değil bu. Elbette ki gayet işe yarar, ve çok da güzel yarar. Yaramaz demiyorum ancak bence +3 Flamberge ile normal bir Flamberge arasında diğer silahlarda olduğundan çok daha fazla bir fark var ve zırh da eldivenle beraber oldukça farkettiriyor eğer +3 ise.Şu da unutulmamalıdır ki, +3 Flamberge'ün verdiği hasar 49 kesme hasarıdır. Hemen hemen herkese tek attığınız bir durumda yüksek Power Strike pek o kadar önemli yer tutmaz. Ayrıca ağır zırh giydiğiniz için hayatta kalma oranınız da epeyce yüksektir. Buna nazaran, AGI hayati önem tutar. Her bir atletik puanı sayesinde ağır zırhın sizi yavaşlatmasını engellemiş olursunuz, dahası yüksek manevra kabiliyeti sayesinde ayak oyunları yaparak rakibin vuruşlarının zırhınızdan sekmesini sağlarsınız. Bu şekilde spam yapmanız da çok daha kolay bir hal alır, ve RandomDude'un da sanat olarak nitelendirdiği budur. Ayrıca yüksek atletik demek, rakiplerin menzili dışına çıkıp Flamberge'ü daha da rahat savurabilmek demektir.
Sadece atletik değil, aynı zamanda weapon master da çok önemlidir. Bunun için en az 2 önemli sebep sayabilirim. Birincisi, WPF puanlarının en çok yavaş silahlarda, en az da hızlı silahlarda fark yarattığını düşünürsek oyunun en yavaş silahı olan Flamberge için ne kadar önemli olduklarını görürüz. İkinci sebep ise, wpf puanlarının tamir masraflarını (upkeep/repair) azalttığıdır, ki Flamberge de oyunun en pahalı silahlarındandır. O yüzden bence 18/21 en iyi kurulumdur diyebiliriz. Ironflesh ve weaponmaster arasındaki tercih ise, daha çok oyuncunun oynayış tarzına kalmıştır, çünkü ikisi de bu stil için gayet uygundur.
Diğer oyuncularla oynadığımızı hesaba kattığımızda ise, flamberger'in savaş alanındaki işlevi ve yerini sorgulayabiliriz. Bana kalırsa, flamberge kullanmak çok fazla solo sayılmaz; çünkü düelloda oldukça etkisiz bir silahtır (ninjalarla atın da görelim). Ancak kılıcınızı rahat savurabilmek için etrafınızda çok fazla dost bulunmasını istemeyeceğinizden tam takım oyuncusu da sayılmaz. İkisinin arası bir yerdedir, ancak bu onun yersiz yurtsuz bir silah olduğu anlamına gelmez. Oynanışı basittir, sadece tk yapmamak yeterli. Ki elbet tk da yapacaksınızdır çok da dertlenmeye gerek yok. Ayrıca çok güzel bir süvari düşmanıdır.
Unutmadan söyleyelim ki, Flamberge gönderli silah (polearm) animasyonlarını kullanır. Yani Flamberge'in vuruşlara göre kazandığı erimler yaklaşık:
Gönderli Silahlar :
+0 Batırma
+15 Yukarıdan vuruş
+23 Sağdan vuruş
+15 Soldan vuruş
Son bir not olarak şunu da belirtelim ki bu rehberdeki en önemli cümle şudur:
"Bu flamberge denilen zımbırtı bütün diğer 2ellilerden çok farklı, o kadar farklı ki neredeyse kendine özgü bir kategorisi var."