Steppe Şii'misin bilmiyorum ama eğer öyleyse bu adamı kahraman yapma çünkü Şii mezhebinden nice yiğitler mevcut.Konuyu çarpıtıyorsun saçma yerlere çekiyorsun farkındaysan küfür etmiyorum sana benimle aynı görüşte olmayan kişilere karşı küfür edecek kadar aciz olmadım hiç.Şimdi siyaha beyaz diyen birine siyahın neden siyah olduğunu anlatacak vaktim yok.Tarihle efsaneyi birbirine karıştırmamak lazım.Suiskast ile politika olmaz bu kalleşçedir senin mantığınla düşünürsek Asala'nında paçalarından şeref ve zeka akıyordur.
Sana Farhad Daftary'nin satırlarını yazıyorum Semerkand gibi roman değildir bunlar.
Özellikle Haçlılara karşı verilen savaşta parıldayan komutanlar ortadan kaldırılır. Görünüşte hançeri saplayan el "terörist" Haşşaşin fedailerinindir. Ancak, Dergüzini'nin, Musul'da Haçlılara karşı savaşın önemli ismi Aksungun el-Porsuki'yi Cuma namazı kılarken fedailere öldürttüğü, o dönemde dahi herkesin bildiği bir "sır"dır. Haçlı ile Dergüzini ilişkilerinin boyutu ve bunun Selçuklu egemenlerinin çıkarlarıyla bağlantısı bir yana, Suriye Haşşaşin'i menfaatleri gerektirdiğinde Haçlı'yla iş birliği yapar. Haçlı ile Selçuklu, Haşşaşin ilişkisi onları birbirine yaklaştırır. Suriye Selçuklu Devleti'nin kurucusu Tutuş'un oğlu Halep egemeni Rıdvan'ın açık desteğiyle Haşşaşin bölgeye yerleşir. Hareketin Suriye propaganda merkezi yine Rıdvan'ın emriyle Halep'te kurulur. Rıdvan, fedailerin hizmetlerinden ve askeri gücünden yarar¬lanır. Savaşa tutuştuğu Atabeyini Haşşaşin fedailerine öldürtür. Sultan Tapar'ın baskısıyla Haşşaşin liderini Halep'ten çıkarırsa da iş birliğini sürdürür. Haçlılara karşı mücadeleden yana olan Selçuklu yöneticileri, Haşşaşin fedaileri tarafından yine Selçuklu egemenlerinin yönlendirmesiyle katledilir. Rıdvan Haçlı'ya karşı savaşan komutanlara göz açtırmaz. Haşşaşinler Rıdvan ölünce merkezlerini Halep'ten Şam'a taşırlar. Şam egemeni Tuğ-Tekin'in isteği doğrultusunda fedailer, Haçlı'yı yıldıran Selçuklu komutanı Mecdud'u 1113'te Şam'da hançerlerler.
SELAHADDİN EYYÜBİ, Frank istilacılarla olduğu kadar Haşşaşin'le de savaşır. Selahaddin Eyyubi'ye 1176'da suikast düzenleyen fedailer onu bile yıldırırlar. Bu suikastten kıl payı kurtulan Selahaddin onlarla mütareke yapar. Haşşaşin artık sahip olduğu gücü ve gerilla örgütünü pazarlamaktadır. Aslan yürekli Richard bile fedai hizmetlerinden yararlanır. Sür Markisi, Richard'ın isteği üzerine fedailer tarafından öldürülür. Halifeler bile rakiplerini yok etmekte fedaileri kullanırlar. Halife Nasır, Harizmşah valilerini öldürtmek için AlamutTa anlaşır. Selçuklu egemenleri, Haçlı ile örtük bir uzlaşma temelinde onlara karşı mücadele etmemenin mücadelesini "terörist" Haşşaşin ile savaş nedenine bağlayarak meşrulaştırırlar.
Ancak, hareket, Selçuklu egemenlik sisteminin işleyiş dinamiklerindeki iç çelişkilerin bir parçası haline gelir. Bu "terörist" tehlike egemenler tarafından bastırlarak, dikkatler Haçlı istilasından başka yönlere çekilir. Haşşaşin özellikle zayıf düştüğünde askeri harekâtlar yavaşlatılır. Haşşaşin'e yönelik "barış" siyasetinin mimarı Sultan Sancar'dır.